Ana Sayfa 21.04.2025 60 Görüntüleme

Yemlik Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?

5 / 5

Yemlik Bitkisi Nerede ve nasıl Yetişir?
Geleneksel tohuma sahip olan yemlik otu nerede yetişir? Kendiliğinden doğal olarak tarlalarda, çayırlarda ve dağlarda yetişen yemlik başta İç Anadolu olmak üzere Karadeniz’den Marmara’ya kadar ülkemizin dört bir yanında yetişir.

İlkbaharın gelişi ile beraber mart – nisan aylarında yetişmeye süregelen nebat, yeşil renge haiz ince yapraklıdır. Yabani bir nebat olduğu için pek üretimi olmayan yemlik otu tohumu doğal olarak bitkinin kendisinden elde edilir. Yemlik tohumu ilkbahar başlarında direkt tarlaya 30 santimetre aralıklarla ekilebilir.

Çok senelik bir nebat olan yemlik, yeşil sürgün verir ve sürgünleri genel olarak çiğ bir halde tüketilir. Sonbaharda ya da yaz aylarında hasadı gerçekleşen bitkinin averaj hasat süresi 120 gündür. Raf ömrü uzun olan bitki serin ve kuru bir ortamda uzun süre bozulmadan saklanabilir. Satışa sunulan yemlik tohumları geleneksel ilaçsız tohumlardır. Tohumları çimlendirme saksılarına ya da kasalarına eklenen yemlik üzerine tohumun 3 katı kadar temiz torf dökülür ve hafifçeçe bastırılarak tohumların tutunması sağlandıktan sonrasında sulanır.

Tohumların filizlenebilmesi için torfun nemini kaybetmemesi gerekir. Hazırlanan üretim saksısı direkt güneş almayan aydınlık bir alana yerleştirilir. 22-25 derecelik sıcaklıkta ortalama 3 ile 6 hafta kadar çimlenmeye bırakılır. Çimlenen fideler bahçeye alınarak yetiştirilmesine devam edilir.

Yemlik Otu Faydaları nedir?
Yüksek oranda demir içeriğine haiz olan yemlik özellikle kansızlık problemi olanlar için önerilir.
İçeriğinde yer alan antioksidan vitamin ve mineraller vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direncini arttırır. Toksin maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar ve hem de vücutta biriken fazla suyun atılmasına destek verir.
A vitamini açısından varlıklı bir kaynak olan bitki, göz sağlığını koruyucu etkiye haizdir. Gece körlüğü gibi göz problemlerinin tedavisini destek sunar.
Yüksek lif içinde ne olduğu sayesinde sindirim siteminin tertipli olarak çalışmasını sağlar ve kabızlık gibi problemlerin tedavisini destekleyici rol oynar.
İçeriğinde yer edinen fenol bileşenler iştah açıcı özelliğe haizdir. Kilo almak isteyenler için önerilen bir besindir.
Yüksek kalsiyum içeriği kemik ve diş sağlığının korunmasına destek verir.
B vitaminlerinden varlıklı olan yemlik bitkisi, saç ve tırnakların gelişimini destekleyerek sağlığını korur ve yaşanan problemlerın tedavisini destekleyici rol oynar.
Yaraların daha hızlı iyileşmesine destek veren nebat düzenli olarak tüketildiğinde cildin canlılığını korur. Ciltteki sivilce izlerini ve lekelerini tedavi edici etkiye haiz olan yemlik otu cildin pürüzsüz bir görünüm almasını sağlar.
Kolesterolü düzenler ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini minimuma indirir.
Tansiyonu düzenlemeye yardımcı olan yemlik düzenli tüketildiğinde tansiyonu düşürür.
Migren ağrısının tedavisindeki desteği de yemlik otunun faydaları arasında yer alır.

Yemlik Otu iyi mi Pişirilir?
Toplanan yemlik otunun çok iyi bir halde bolca su ile yıkanması gerekir. Taze taze tüketilebilen yemlik salatalara çeşni verici olarak kullanılır. Tek başına yahut farklı otlarla birlikte kavrulduğunda muhteşem bir lezzet olan yemlik çorbası da yapılan bir sebzedir. Ek olarak otlu böreklerin ve bulgur pilavının içine de kullanılabilir.

Kavurmasının üzerine yumurta kırılarak tüketilen yemlik, genellikle çiğ olarak lavaş ekmeğin içine koyularak dürüm şeklinde de tüketilir. Kuşbaşı yahut sucuk kullanılarak hazırlanan yemlik yemeği İç Anadolu Bölgesi’ne ait oldukça leziz bir yemek çeşididir.

Peki, yemlik otu yemeği iyi mi yapılır? Bir tencerenin içine kuşbaşı etler konulur ve suyu çektikten sonra yağ, ince ince doğranan kuru soğan ve biber ilave edilerek kavrulur. Daha sonrasında tencereye kabukları soyulan ince doğranmış domatesler eklenmiş olur. Domatesler suyunu çekince içine yemlikler doğranarak eklenmiş olur. Birazcık daha kavrulduktan sonrasında içine süt eklenerek bir taşım daha kaynatılır. Birazcık daha sıcak su eklenen yemeğe tuz ilave edilerek 15-20 dakika daha pişirilir.

Yemlik Otu Nerede Satılır?
Bölgesel bir bitki olan yemlik kendiliğinden yetiştiği için çok fazla market, manav ve avmlerinde yer almaz. Genel olarak sonbahar ve yazları semt pazarlarında satışa sunulur.

Genel olarak tarla, çayır ve dağlarda yöre insanları tarafınca toplanan bitkinin, bilen kişiler tarafından toplanması önemlidir. Zararlı bitkilere karıştırılabilen yemlik otu, istenmeyen durumlara yol açabilir. Kökleri beyaz havucu andıran bitkinin üretimi geleneksel tohum yöntemi ile olmaktadır.

Nebat tohumlarına ziraat ürünleri satan dükkânlardan, internet üzerinden tohum satışı yapan firmalardan ulaşılabilir. Satın alınan tohum ile her yıl aynı kalitede bitki yetiştirilmesi sağlanır. Alınan tohumların ışık ve nem almayan serin yerlerde saklanması gerekir.

Bilinen ciddi bir zararı olmayan yemlik otu, öteki tüm bitkilerde olduğu gibi aşırı tüketilmemesi gereken bir besindir. Metabolizmayı etkileyen birçok kronik hastalığın tedavisinde önemli bir rol oynadığı için fazla tüketimi bu hastalıklar için sorun oluşturabilir. Bitkiyi kullanmadan önce lütfen tabip danışmanınızdan destek alınız..

Üsteki Resimden Diğer Sayfaya Geçiş Yaparak Haberin Devamını Okuyabilirsiniz.

1 / 2

Setur trivagoo bursa kis trivago tatil uludag bungalov palandoken kar kis otel hotel kayak Hotels75

Tema Tasarım | Osgaka.com